Guide: Sådan renser du dine tagrender

Er du husejer – ny eller garvet – så har du tagrender, der skal renses og vedligeholdes for at du ikke oplever fugtskader eller grimme algeaflejringer på murene. Du kan vælge at hyre nogen til at gøre det for dig, men du kan også gøre det selv.

Hvor tit skal dine tagrender renses og, hvor ofte skal det gøres? Det kan du læse om herunder, hvor du finder brugbar information, tips og gode råd til, hvordan du holder dine tagrender rene og tætte året rundt.

Hvornår skal dine tagrender renses?

Det, der lægger sig i tagrenderne og gør det svært for vandet at løbe igennem og ned ad nedløbsrøret er nedfaldne blade, mos fra taget og en blanding af andet skidt, der ligger i luften. Det lægger sig i røret og danner blokader, hvor det er svært eller umuligt for vandet at trænge igennem, når det regner kraftigt.

Jo længere tid der går mellem rensningerne, des mere skidt vil der lægge sig og jo større arbejde bliver det at rense dem. Derudover kan det ende med stoppede nedløbsrør, som er en del sværere at få rengjort.

Der er forskellige meninger om, hvornår og, hvor ofte du skal rense dine tagrender, men ønsker du kun at gøre det en gang årligt, så er efteråret at foretrække.

Når træerne har tabt bladene og vinteren kommer tættere på vil du med stor fordel kunne planlægge en tagrenderens. På den måde får du fjernet alle efterårets løv samtidig med at tagrenden er klar til både regn, sne og slud gennem resten af efteråret, vinteren og foråret.

Hvordan renser du dine tagrender?

Det bedste du kan gøre er at bruge en stige og en skovl til formålet (de kan købes i stort set alle byggemarkeder både online og fysiske butikker). Husk, at det er en god ide at lægge en plade under stigens ben, så den ikke synker ned i plænen og laver grimme huller.

Har du ikke en skovl til tagrenden ved hånden kan du hurtigt lave en ved at skære bunden af en sodavandsflaske og bruge toppen som håndtag – bare husk at skrue proppen på.

Begynd i nærheden af nedløbsrøret og skovl væk, så du ikke kommer til at skubbe skidt ned i røret og stoppe det til.

Som afslutning er det altid en god ide at skylle tagrende og nedløbsrør igennem, så du er sikker på at have fået alt skidtet med og, at der ikke er blokeringer eller passager med dårligt gennemløb. Desuden giver det også mulighed for at tjekke om der skulle være utætheder i tagrenden, som skal lappes eller dele, der skal udskiftes.

Gør det selv – eller ej?

Alt efter, hvor stort dit hus er, og hvor højt oppe tagrenden sidder, så kan du vælge at stå for rensningen selv – men der findes også firmaer, der har specialiseret sig i at gøre det for dig.

Hvis din tagrende sidder for højt til at du kan nå den ved hjælp af en stige eller der er tale om en større etageejendom, så kan du hyre et firma, der har specielt udstyr til at klare opgaven. Det drejer sig om:

  • Kran
  • Støvsuger
  • Tagrenderenser med teleskopskaft

Det betyder, at du kan spare dig selv for arbejdet og samtidig være helt sikker på, at det bliver udført på professionel vis.

Ud over det har mange af firmaerne også en abonnementsservice, der sørger for at kontakte dig, når det er ved at være tid til at bestille en ny tid til en rensning. På den måde behøver du ikke selv at skulle huske på det og risikere, at dine tagrender løber over under en efterårsstorm.

Du kan læse meget mere om hurtig og effektiv rens af tagrender ved at klikke på linket.